Kereső

 

Véletlen link.

 

 

 

 

 

 

 

 

Névnapi köszöntők

Boldog névnapot!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerelmes versek

 

 


 

 

 

Versek

IP

 

 

 

Ingyen apró

 


Karácsonyi köszöntők

 

 

látotagó van itt.


 

ÉTEL RECEPTEK LEVESEK

Expressz gombakrémleves

Hozzávalók:
10 deka + 5 deka vaj
2 szikkadt zsemle
65 deka gomba
1 csokor friss petrezselyem
4 deci víz
1 deci száraz fehérbor
3.5 deci tejszín
só és frissen őrölt fekete bors
frissen reszelt szerecsendió
15 darab 1.5 dekás jégkocka

Bekapcsolom a sütőt 200 C fokra (gázsütőn ez 6-os fokozatot jelent), és amíg melegszik, haladok a többi teendővel.
A szikkadt zsemléket centis kockákra felszeletelem, beleszórom őket egy kisebb tálba, és rájuk öntöm a megolvasztott 10 dekányi vajat. Fakanállal összekeverem, hogy minden zsemlefalatka kellemesen átitatódjon, majd félreteszem a kockákat, mert még túl melegek ahhoz, hogy a kezemmel szétszedhessem őket.
Amíg a zsemlekockák szó szerint kezelhető hőmérsékletűvé válnak, megpárolom a körömkefével megcsutakolt gombát A fehér kalapokat centi vastagra szelem, aztán egy fazékban gyenge tűzön megolvasztok 5 deka vajat, és a csokorba kötött petrezselyemmel együtt, fedő alatt elkezdem puhára párolni az olvadt vajban a hagymakarikákat. Néha keverek rajtuk egyet, de semmi szükség a folyamatos ténykedésre.
Ilyenkor már forró a sütő, a zsemlekockák pedig langyosak. Sütőpapírt borítok egy tepsire, kezemmel szétszedegetem a lucskos zsemlefalatokat, egymás mellé ültetetgetem őket a tepsin, és mehetnek 6 percre a forró sütőbe, hogy aranybarnára piruljanak.
Amikor a gombaszeletek már bő negyedórát párolódtak, biztos lehetek benne, hogy megpuhultak. Kihalászom belőle a petrezselymet, és beledobálom a fazékba a jégkockákat. Aztán felöntöm vízzel, borral meg tejszínnel, és turmixgépben a langyos keveréket összepépesítem. Utána visszaöntöm a lábosba, megsózom, megborsozom, reszelek hozzá szerecsendiót, és közepesen erős lángon pár perc alatt összeforralom a gombakrémlevest.
Tálaláskor sok-sok ropogós zsemlekockát adok mellé.
Kakukkfüves sütőtökleves füstölt sonkával

Azzal kezdem, hogy bekapcsolom a sütőt 220 C fokra (gázsütőn ez a 7-es fokozat). Amíg felmelegszik, addig megküzdök egy egykilós sütőtökkel. Először félbevágom, aztán kikanalazom a magjait, majd éles késsel megszabadítom héjuktól a darabokat, és kétcentis kockákra vágom a sárga húst. Ezután beleszórom a kockákat egy nagyon nagy tepsibe úgy, hogy ne egymás hegyén-hátán, hanem szépen egysorban egymás mellett legyenek a darabkák, és egy fej fokhagymát gerezdjeire szedve, de nem megpucolva, hozzádobok még a sütőtökhöz. Az egészet meglötykölöm egy deci olívaolajjal, megszórom egy csipetnyi chilipehellyel, két csipetnyi sóval és jól összekeverem, majd harminc perc alatt puhára sütöm a sütőben.
Ha már kihűlt, akkor előveszem a turmixom, belenyomkodom a héjából könnyedén kibuggyanó sült fokhagymák belét meg a megpuhult sütőtököt, és egy perc alatt pépesre turmixolom. Ezután a sárga keveréket kikanalazom a turmixból egy tálba, és anélkül, hogy elmosnám a gépet, helyükre „költöztetek” egy felszeletelt sárgarépát, egy vékonyan felkarikázott lilahagymát és hat szál angolzellert, amelyet előtte centis darabokra vágtam. Megnyomom a gombot, aztán hagyom, hogy egy perc alatt ezt a keveréket is felaprítsa a gép.
Ha ezekkel megvagyok, akkor leveses lábosban két evőkanál olvasztott vajon néhány perc alatt puhára párolom a hagymás.-zelleres-répás pépet, aztán hozzákeverem a fokhagymás tökpürét, és felöntöm egy liter vízzel. Nagylángon felforralom a levest, és ahogy egyet rottyant, máris lejjebb veszem takarékra, hogy húsz deka felkockázott, füstölt-főtt sonka társaságában további tíz percig gyöngyöző forrásban tartsam.
Ekkor szűrőn át belecsorgatom egy evőkanál étkezési keményítő és két deci tejszín keverékét, fakanállal elkeverem, majd megkóstolom a levest, hogy mennyi sót és borsot tegyek bele. Tálalás előtt keverek még hozzá két evőkanál apróra vágott, friss kakukkfüvet és három evőkanál olyan tökmagot, amelyet előtte száraz serpenyőben egy-két perc alatt illatosra pirítottam.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/06)

Kapros cukkinifőzelék

Hozzávalók:
1 kiló cukkini
5 deka vaj
só és frissen őrölt bors
1 citrom
3 deci tejszín
2 deci tej
3 evőkanál étkezési keményítő
1-2 evőkanál lecsöpögtetett kapribogyó
2 csokor friss kapor

A megmosott cukkíniről levágom a végeit - ezek nem kellenek -, majd a zöldséghurkákat lereszelem a kézi reszelő nagy lyukú oldalán. A vajat takaréklángon megolvasztom egy lábosban, és ha már folyós, rádobom a cukkinireszeléket. Megsózom, megborsozom, és hozzáadok néhány csík illatos citromhéjat. (A citromhéjat krumplihámozóval szoktam leszedni a megmosott citromról, hogy minél vékonyabb legyen. Bundájának fehér része ugyanis keserű. ) Az egészet összekeverem, majd erősítek kicsit a tűzőn, és fedő alatt puhára párolom a zöldséget. Közben néha megkeverem, de nem fontos, hogy folyamatosan tüsténkedjek. Amíg a cukkini puhul, kézi habverővel összevegyítem a tejet a tejszínnel és az étkezési keményítővel, aztán apróra vágom a lecsöpögtetett kapribogyót meg az illatos kaprot. Végül a puha cukkínihez hozzáadom a keményítős sűrítést, a kapribogyót és a kaprot, és fakanállal kevergetve néhány perc alatt besűrítem a főzeléket. Rántott halrudacskákkal szoktam tálalni.
4 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/44)
Lencsekrémleves snidlinges habbal

Hozzávalók:
A leveshez:
35 deka lencse
3 csokor újhagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál halványító zeller
1 nagyobb sárgarépa
20 deka főtt-füstölt tarja
1 tyúkhúsleveskocka
frissen őrölt bors
néhány babérlevél
1 deci tejszín
1-2 evőkanál fehérborecet
esetleg só
A snidlinges habhoz:
1, 5 deci hideg tejszín
1 púpos teáskanál mustár
3 evőkanál apróra vágott snidling

A megmosott lencsére lobogó forró vizet öntök, majd fél óra múlva leszűröm, és beleteszem a levesesfazékba. Utána előkészítem a leves zöldségalapját, azaz az újhagymák fehér szárát felkarikázom, a megpucolt fokhagymagerezdeket finomra zúzom, és a halványító zellert meg a körömkefével alaposan megcsutakolt sárgarépát vékonyan felkarikázom. Ha már a főtt-füstölt tarját is felvágtam apró kockákra, akkor a zöldségekkel együtt beleszórom a fazékba a lencse mellé. Az egészet megborsozom, dobok hozzá néhány babérlevelet, és felöntöm annyi vízzel, hogy kb. 5 centinyire ellepje. Erős tűzön felforralom, majd lejjebb veszem a lángot, és a zöldséges lencsét fedő alatt puhára főzöm. Ezek után a mikróban meglangyosítom a tejszínt, feloldom benne az elmorzsolt leveskockát, és a puha zöldséges lencsét összeturmixolom vele. A sűrű levest visszaöntöm a fazékba, és töltök hozzá annyi vizet, amennyitől az állaga könnyen kanalazhatóvá válik. Ha szükséges, akkor megsózom, aztán savanyításként belelötykölök néhány kanálnyi fehérborecetet. Gyenge lángon kevergetve felmelegítem, és miután tányérokba adagoltam, mindegyik "levestengerbe" belepottyantok egy-egy snidlinges habpamacsot. Snidlinges hab: hideg tejszínt kemény habbá verem, hozzákeverem a mustárt, és óvatosan összeforgatom az apróra vágott snidlinggel.
6 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/01)
Orosz céklaleves kolbásszal és petrezselyemkrémmel

Hozzávalók:
60 deka cékla (kb. gyerekököl nagyságú fejek)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
20 deka sárgarépa
10 deka fehérrépa
20 deka parasztkolbász
40 deka levesbe való marhahús (például lapocka)
20 deka savanyú káposzta
2 evőkanál olaj
só és frissen őrölt bors
2-3 babérlevél
kb. 1,5 liter víz
1 púpos evőkanál liszt
A petrezselyemkrémhez:
2 csokor petrezselyem
2 deci 12 százalékos zsírtartalmú tejföl
1 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
Bekapcsolom a sütőt 200 C fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A megmosott, héjas céklákat egyenként alufóliába bugyolálom, majd a csomagokat egymás mellé teszem egy nagy tepsire. Ha már meleg a sütő, betolom a tepsit, és kb. 50-60 perc alatt puhára sütöm a céklafejeket. Miután kihűltek, gumikesztyűs kézzel meghámozom őket, aztán mindet felkarikázom félujjnyi vastagra. (1-2 nappal korábban is elkészíthető, semmi baja nem lesz a hűtőben.) A céklasütés után hátra van még némi előkészület. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucolom, majd megtisztítom a kétféle répát. A tiszta répákat aztán ujjnyi vastag szeletekre vágom, és hasonló méretűre darabolom a parasztkolbászt is. Jöhet a megmosott marhahús: apróra kockázom, és félreteszem. Ezután átöblítem a savanyú káposztát, szűrőbe téve jól átmosom a csap alatt. Miután kinyomkodtam, kezdődhet a főzés!
Az olajat belekanalazom egy ötliteres fazékba, megmelegítem, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a megpucolt vöröshagymát. Kevergetve üvegesre párolom, aztán hozzáreszelem a fokhagymát. Amikor megérzem a fokhagyma illatát, beleteszem a fazékba a kockákra vágott marhahúst. Megsózom, megborsozom, és 5-6 perc alatt kevergetve addig párolom, amíg kivilágosodik. Ha már ez rendben van, beleszórom a fazékba a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát. Utána beleöntöm a vizet, és az egészet felforralom. Amikor elkezd bugyogni, hozzádobom a babérleveleket, majd mérsékeltre csavarom a lángot, és lefedve kb. 1,5 óra alatt puhára főzöm a marhahúst. Miután a húsfalatok megpuhultak, beleteszem a levesbe a kolbászkarikákat, a felszeletelt céklát és a savanyú káposztát. Pár perc alatt az egészet jól összefőzöm, aztán besűrítem a levest. Ehhez kiszedek néhány merőkanálnyi levet a fazékból, és kézi habverővel simára keverem a liszttel. A sűrítő keveréket aztán visszaöntöm a fazékba, és a levest addig kavargatom, amíg sűrű lesz. Mielőtt elzárnám alatta a lángot, megkóstolom, elég sós-e. Ha nem, akkor korrigálok. (A leves 1 nappal korábban is elkészíthető.) A tányérokba mert levesbe üde petrezselyemkrém kerül. Ez úgy készül, hogy ollóval belenyiszálom a turmixgépbe a leveleket, hozzájuk adom a tejfölt meg a tejszínt, aztán sót és borsot szórok a gépbe, majd megnyomom a gombot.
A céklaleveshez puha fehér kenyeret szoktunk enni, de akinek a karakteresebb ízű rozskenyérre támad gusztusa, bátran szeljen hozzá néhány szeletet.
4 nagy adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/46)
Póréhagymaleves márványsajtos zsemlekockákkal

Hozzávalók:
1 jó nagy póréhagyma (kb. 30 deka)
3 deka vaj
1 marék friss vagy 1 teáskanál szárított kakukkfű
fél deci víz
8 darab 1, 5 dekás jégkocka
fél deci száraz fehérbor
2 deci tejszín
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
A márványsajtos zsemlekockákhoz:
5 deka vaj
5 deka márványsajt
1 szikkadt zsemle

Bekapcsolom a sütőt 200 fokra (gázsütőn ez 6-os fokozat). A zsemlekockákhoz gyenge tűzön kavargatva összeolvasztom a vajat a szétmorzsolt sajttal, majd lehúzom a tűzről. A zsemlét centis kockákra szeletelem, beleszórom egy kisebb tálba, és rájuk öntöm a sajtos olvadékot. Fakanállal összekeverem, majd félreteszem.
Amíg a zsemlekockák langyosra hűlnek, megpárolom s póréhagymát. A fehér részt felkarikázom centi vastagra, aztán egy fazékban gyenge tűzön megolvasztom a vajat. Ebbe beleforgatom a hagymakarikákat, 2 perc alatt átfényesítem őket majd öntök hozzájuk kevés vizet. Rájuk dobom a csokorba kötött kakukkfűágakat, vagy ha szárítottat használok, akkor azt összekeverem a hagymával. Ezután lefedem a fazekat, és néha-néha megkevergetve, puhára párolom a hagymát.
Sütőpapírt borítok egy tepsire, és kezemmel szétszedegetve, egymás mellé ültetem a zsemlefalatokat. 6 perc alatt aranybarnára pirulnak.
Amikor a póré már bő 15 percet párolódott, kihalászom belőle a kakukkfűágakat, felolvasztom benne a jégkockákat, majd hozzáöntöm a bort meg a tejszínt. A langyos zöldségkeveréket összeturmixolom, és visszaöntöm a fazékba. Megsózom, megborsozom, reszelek hozzá szerecsendiót, végül összeforralom.
Tálaláskor a tányérokba osztott krémlevest bőven megszórom sajtos zsemlekockákkal.
2 adag lesz belőle, de könnyen duplázható.
(Szerepelt Póréhagymaleves rokfortos krutonnal néven is.)
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2003/40)
Rozmaringos répafőzelék

Hozzávalók:
1 kiló sárgarépa
10 deka vaj
só és frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
1, 5 deci tejszín
2 deci tej
2 evőkanál étkezési keményítő
2-3 friss rozmaringág

A megtisztított sárgarépát félcenti vékony szeletekre vágom, majd gőzön megpárolom. Ehhez beleteszem a kukta rózsaszerűen szétnyíló párolóbetétjét egy fazékba, vizet öntök alá, és a betétre rászórom a répakarikák egyharmadát. Ezután felforralom a vizet, lefedem az edényt, és pár perc alatt puhára gőzölöm a répát. Ha közben elforrna alóla a víz, pótolom.
Miután megvagyok az első adaggal, megpárolom a többi répát is. (Azért nem teszem bele egyszerre az összeset a párolóbetétbe, mert félő, hogy mire a felül lévő zöldség megpuhul, az alján lévő teljesen szétfő. ) Eközben kézi habverővel összekeverem a tejszínt, a tejet és az étkezési keményítőt, aztán apróra vágom a rozmaringleveleket. Amikor már az összes répa omlóssá vált, takaréklángon megolvasztom a vajat egy lábosban. A folyós vajhoz fakanállal alaposan hozzáforgatom a puha répakarikákat, és megsózom, megborsozom őket. Ekkor reszelek hozzájuk kevés szerecsendiót, majd beleöntöm a lábosba a keményítős sűrítést, beleszórom a rozmaringot, és az egészet mérsékelt tűzön kevergetve összerotyogtatom. Sült csirkecombbal szoktuk enni, de szerintem annyira finom, hogy önmagában is megállja a helyét.
4 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/44)
Thai csirkeleves kókusztejjel és chilivel

Vannak ételek, amelyekre rá lehet kapni. Megkóstoljuk őket, rögtön beléjük szeretünk, és onnantól kezdve kialakul sürgető vágyunk, hogy újra és újra megtapasztalhassuk csodálatos ízüket. Ilyen számomra a thai csirkeleves. Ha van időm bevásárolni, akkor hivatalos módon készítem. Veszek hozzá sűrű kókusztejet, aromás galangagyökeret, főzök csirkeszárnyból alaplevet, és az autentikusság kedvéért zsákmányolok halszószt meg száritott zöldcitromlevelet is. De ha nincs módom a budapesti Nagycsarnok alagsorában portyázni, akkor megteszi egy nagyobb szupermarket is. Ilyenkor a kókusztejet az itteni biopolcokon található kókusztejporra cserélem, és galanga helyett gyömbért, alaplé helyett leveskockát, halszósz helyett pedig szójaszószt veszek. Az a legjobb az egészben, hogy a levescsoda így is működik.

Hozzávalók:
1 zöldcitrom
2 friss chilipaprika
3 szál újhagyma
1 négycentis friss gyömbérdarab
20 deka kókusztejpor
1 liter víz
fél tyúkleveskocka
2 teáskanál szójaszósz
fél teáskanál barnacukor
1 nagy csirkecomb
1 maroknyi friss korianderzöld.

A zöldcitromot megreszelem, félbevágom, és az egyik félnek szűrőn át kifacsarok a levét. A méregerős chilipaprikát kimagozom, aztán ezt és az újhagyma fehér szárát vékonyam felkarikázom. Ezek után meghámozom a gyömbért, felkarikázom félcentis korongokká és következik a levesfőzés. A kókusztejport közepes méretű fazékba szórom és kézi habverővel kevergetve hozzáöntöm a vizet. Ha már csomómentes, belemorzsolom a leveskocka-felét, és belelötykölöm a szójaszószt. Jöhet a fazékba a többi hozzávaló: beleteszem a barnacukrot, a megreszelt zöldcitromhéjat, az átszúrt zöldcitromlevet, és a felkarikázott chilipaprikát, újhagymát meg gyömbért. Miután ezek belekerültek, fakanállal kevergetve erős lángon felforralom az egészet és amikor bugyogni kezd, lejjebb veszem a tűzet. A levesalapot 15 percig csendes forrásban tartom. Miközben az illatos egyveleg elrotyog magában – igen, a savanykás zöldcitromlé miatt a kókusztej kicsit kicsapódik, de sebaj, így is nagyon finom lesz – jut időm a korianderzöldre és a csirkecombra. A fűszernövényt apróra vágom, a csirkecombot pedig „megműtőm”. Ez annyit jelent, hogy leszedem róla a bőrt, aztán éles késsel leoperálom a csontról a húst, és a szín tiszta végeredményt felszeletelem egycentis kockákra. Amikor letelt a negyedórás forralás, belekeverem a fazékba a csirkehús kockákat, és kb. 5 perc alatt puhára főzőm. Végül belevegyítem a koriander zöldpöttyöket is, aztán megkóstolom a végeredményt. Ha kell, további zöldcitromlével, szójaszósszal, chilivel vagy barna cukorral beállítom a savanykás, a sós, az erős és az édes izek meglepően harmonikus összhatását, és ehetünk. 2 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/09)

Zelleres krumplifőzelék

Hozzávalók:
50 deka krumpli
35 deka zeller

1 deci tejszín
2, 5 deci tejföl
2 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál apróra vágott zellerzöld
frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió

Meghámozom a krumplit és a zellert, aztán mindkét zöldséget kb. 3x3 centis kockákra vágom, és beleteszem egy lábosba. Felöntöm annyi hideg vízzel, amennyi ellepi őket, szórok hozzájuk sót, és erős lángon felforralom. Ha már lobog a víz, mérsékelem a tüzet, lefedem a lábost, és vajpuhása főzöm a krumplit meg a zellert. Amíg ez megtörténik, kézi habverővel összekeverem a tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt, majd apróra vágom a zellerzöldet. Miután a zöldségek megfőttek, hozzájuk adom a keményítős keveréket és a zellerzöldet, aztán gyorsan belehintek a lábosba frissen őrölt borsot és frissen reszelt szerecsendiót. Fakanállal kevergetve tempósan összesűrítem a főzeléket, és a végén egy ellenőrző kóstolással még kiderítem, hogy elég sós-e. Fokhagymás sült oldalassal pazar.
4 adag lesz belőle.
(Szerepelt a NŐK LAPJÁBAN is 2004/44)

0.029 mp