Kereső
Kategóriák
Archívum

ÖTLETEK

A konyha

Ahol nagy-nagy ügyességre és sok ötletre van szüksége, a háziasszonynak, hogy a naponta előforduló problémákkal megbirkózzon.

 

 

 

A FŐZÉS

 Hogyan segíthetűnk ha elsóztuk az ételt?

-Nyers tojásfehérje habját keverjünk a túl sózott levesbe,     s ha megkocsonyásodott,emeljük ki.A tojásfehérje a fölösleges sót magába szívja.

-Rántott vagy habart levesekbe nyers krumplit reszelünk ás ezzel felforraljuk, majd sok petrezselymet, zellerlevelet, vágunk bele.a

-Nem csak leves, bármely étel, pl a pörkölt, sózását is mérsékelhetjük fél késhegynyi szódabikarbónával.

 

Ha valami túl édesre sikerült?

- Hozzá keverünk az ételhez egy kávéskanál citromlevet vagy almaecetet.

Ez nem csak a cukrot köti le, de az étel ízét is teljesebbé teszi.

 Ha az étel ízét szeretnénk kihangsúlyozni?

- Édes ételek jobb ízüek lesznek, ha csipetnyi sót teszünk hozzá. Sós ételekhez és mártásokhoz viszont egy csipet cukrot adjunk.

-Amelyik ételbe ecetet teszünk, legyen az hús, fözelék, saláta vagy mártás, abba egy kevés cukrot is tegyünk,  de csak módjával: sem az ecet, sem a cukor ízének érzödnie nem szabad.-Rántással nem csak sűrítjük, hanem ízesitjük is az ételeket. A lisztet mindig a már meleg zsíradékba tegyük, és az étel jellege szerint  világosra vagy barnára pirítsuk. Barnább rántást készitsünk a hüvelyeseknek, a káposztának, vagy  a savanyú tojásnak is;világosabb rántást adjunk a zöldbabfözeléknek, a mártásoknak. A kész rántáshoz adjuk a megfelelő ízesítőket : petrezselyem, köménymag,hagyma, majoranna, fokhagyma, pirospaprika.

 

Ha a mártás túl híg lett?

-Egy kávéskanál lisztet egy csésze hidegvízben simára keverünk, majd állandó keverésközben bele csúrgatjuk a mártásba. Felfőzzük, így kapjuk meg a kivánt sűrűséget.

 

Ha sűrű amártás?

- Húslevessel, tejjel, tejszínnel vagy más folyadékkal hígitjuk, aszerint, hogy milyen mártást csináltunk.

 

Ha a mártás túl világosra sikerült?-Még egy kevés rántást készítünk, a lisztet kissé barnábra piritjuk, és hozzá keverjük a világos mártáshoz. (Vigyázzunk nehogy sűrű legyen!)

- Kevés  cukrot píritunk és hozzá keverjük a mártáshoz.

-Segithet néhány cepp barnaszósz alapanyag .

-Néhány csepp szójamártást is felhasználhatunk színezésre. Ez az eredeti ízt hangsúlyozhatja.

 

Ha le ég az étel?

- A fazék vagy lábas tartalmát ovatosan átöntjük másik edénybe. Vigyázat! A leégett aljból semmi sem kerüljön át! (Ez csak kevéssé leéget ételnél segít.)

- Ha az egészben sütütt hús lesül, azonnal tegyük át másik edénybe, ötsük rá a zsírt de a lesült részt ne kaparjuk fel. Adjunk hozzá 2-3 darabka felvágott vöröshagymát, vagy száraz kenyérhéjat. Mind kető magába szívja az égett szagot.

- A lesült étel kellemetlen ízét következőképpen vehetjük el: tegyük az ételt  tiszta lábasba. Piritsunk 1-2 szelet kenyeret. Óvatosan fektessük a párolgó étel fölé, és ruhával fedjük be.

- Az égett zsírt is megjavithatjuk, ha 1kg zsírhoz 3 dl vízet öntünk, és addig forraljuk, amíg a víz elpárolog.  Mielött a víz végképp elpárologna, egy fej vöröshagymát teszünk a zsírba, majd 10perc múlva kiszedjük. Ha az éget szag még mindig érzödik, Újbol hagymát teszünk a zsírba. Ezután már ismét fehér és jóízű lesz.

 

Ha túl zsíros lett az étel?

- Hütsük ki az ételt, és a hideg ételről szedjük le a megfagyott zsíradékot.

- Gyorsabban távolitható el a felesleges zsír, ha salátaleveleket teszünk az edénybe. De rögtön vegyük is ki  az ételből, mert a zsír azonnal rárakódik a levelekre.

- Ugyan így járunk el a jégkockákkal. Ennek a módszernek a titka színtén a gyorsaság. 

- Nagyon zsíros,  berántott mártást  csipetnyi szódabikarbónával meg javíthatunk.

- Erőlevest tálalás előtt teljesen zsírtalanitani kell. Ha elkészül 10-15 percig pihentessük, majd a leves tetején végighúzott papírszalvétával minden zsír ceppet felitatunk. Diétások levesét is hasonlóképpen zsírtalanithatjuk.

- Zsíros kocsonyalét leszűrjük, teljesen kihűtjük. A zsír a lé tetején megdermed, és egy lapátkanállal leemelhetjük. Ugyan igy zsírtalanithatjuk a füstölt hús vagy csülök főzőlevét is.

 

Hogyan sül meg gyorsabban az egészburgonya?

- A hámozatlan burgonyát tíz percig sós vízben előfőzzük és utánna tűzálló tálban, előmelegitett, forró sütőbe tesszük.

- Ha egy aluminium szeget szúrunk a burgonyába, mintegy 15 perccel megrövidül a sütési idő.

- A burgyonyából, mindkét végén, egy-egy szeletkét levágunk, így meg rövídithetjük a sütési időt. 

 

 

 

lap tetejére

 

 

Véletlen link.

 

 

 

 

 

 

 

 

Névnapi köszöntők

Boldog névnapot!

 

 

 

 

Versek

Váradi W Norbert

Aranyosi Ervin

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szerelmes versek

 

 


 

 

 

Versek

IP

 

 

 

Ingyen apró

 


Karácsonyi köszöntők

 

 

látotagó van itt.


 
0.024 mp